Till boende i föreningen

Vi hjälps alla åt att trivas i vår hus. Här kommer några tips om skötsel som underlättar för dig och dina grannar.

 

 

Värmen

Vi har vattenburen värme och undercentralen för fjärrvärmen finns i källaren på hus 70. För att värmen ska fungera optimalt behöver elementen ibland luftas. Vicevärden kan hjälpa dig med det. Kolla dina element regelbundet.

Vatten

För god kvalitet på kall- och varmvatten bör du spola i varje kran minst en gång i veckan. Avstängning av vattnet i lägenheten kan göras med en ballofixventil som finns under tvättstället i badrummet.

Ventilationen

Se till att det  kommer in frisk luft via ventiler vid fönster och skafferi och att frånluftsventilerna är öppna. I våra hus har vi självdragsventilation. Mekaniska (elektriska) fläktar ovanför köksspisar och i badrum får ej användas då det kan sprida matos och lukter till andra lägenheter. 

Snö och is

Innanför varje port finns en sopkvast. För att undvika att det blir halt utanför portarna kan vi hjälpas åt att sopa bort snö där. Intrampad snö fryser till is och det blir halt.

Tvättstugorna.

Bokas enligt de regler som finns anslagna på tvättstugedörren. Har man bokat tvättstuga innebär det att man disponerar torkrummet under samma tid. Efter avslutad tvätt ska tvättstugan och torkrummet städas. Golven ska våtmoppas, eventuellt skräp ska slängas i sopkärlet. 

Luddfiltret i torktumlaren ska rengöras. Maskinerna lämnas rena och avtorkade.

Tvätthon göras ren från ludd och gamla tvättmedelsrester. 

Strömbrytare till maskinerna ska vara avslagna. Tvättvagnen ska köras tillbaka till tvättstugan.

Sophantering. 

Vi källsorterar så mycket som möjligt av vårt avfall. 

För att detta ska fungera är det viktigt att alla gör rätt:

Sortera och separera dina sopor. I vårt soprum mellan hus 68 och 70 har vi följande kärl. BRÄNNBART HUSHÅLLSAVFALL, MATAVFALL, PAPPERSFÖRPACKNINGAR, PLASTFÖRPACKNINGAR, OFÄRGAT GLAS, FÄRGAT GLAS, TIDNINGAR, BATTERIER och LJUSKÄLLOR.

På gaveln till hus 72 finns ett mindre soprum med kärl för BRÄNNBART HUSHÅLLSAVFALL och MATAVFALL,

Övriga sopor kan du kasta på återvinningsstationer såsom den i Librobäck.

Ta bort kapsyler innan du lägger glas i sopkärl och lägg inte plast och tape tillsammans med wellpapp.

Matavfall ska läggas i papperspåse. Brännbara sopor ska förpackas i påse.

Se till att soporna hamnar i rätt kärl och/eller på rätt ställe. 

Tydliga anslag finns över respektive kärl. 

Felanvändning kan resultera i extraavgifter som drabbar oss alla i form av höjda hyror i förlängningen. På förkommen anledning vill vi påpeka att det inte är tillåtet att kasta sopor hos grannfastigheterna.

Det är förbjudet att kasta metall, stora grovsopor, möbler, elektronik, och miljöfarligt avfall. i våra soprum. Sådant avfall måste du själv transportera till lämplig återvinningsstation..

En till två gånger om året ställs en container upp på gården. Information om detta sätts i god tid upp dörren i trapphuset. Då kan du passa på att slänga grovsopor. 

Grindarna 

Håll grindarna mot gatan stängda så att vi slipper störningar och slitage från personer som genar över gården, vilket blir ett onödigt slitage. Låt bli att gena genom häckar och låt dem växa upp och bli vackra. 

Gasfjädrande stängare finns på alla tre grindarna. 

Låt oss hjälpas åt för allas vår trivsel, en god miljö  och vår gemensamma ekonomi!

 

 

I stadgarna 14 § står: Nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt kan i enlighet med bostadsrättslagens bestämmelser förverkas bland annat om bostadsrättshavaren inte iakttar sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten eller rättar sig efter de särskilda ordningsregler som föreningen meddelar.

Vid andrahandsuthyrning är det bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig för att hyresgästen följer gällande regler. 

Man kan alltså bli av med sin bostadsrätt om man inte visar aktsamhet om våra gemensamma utrymmen.